-
۴۴۸۵
مقدمه
یهودیان در طول زمان های مختلف نام ها و اسامی متفاوتی را تجربه کرده اند و معروفترین آن ها عبرانی، بنی اسرائیل و یهودی است. در این مطلب، به بررسی معنا، ریشه و وجه تسمیه «عبرانی» و «عبری» می پردازیم.
وجه تسمبه اولین نام قوم اسرائیل: عبرانی یا عبری
قدیمی ترین نام قوم بنی اسرائیل، عبری یا عبرانی است. برخی گفته اند از آنجایی که تورات، ابراهیم را «ابراهیم عبرانی» خوانده، نسل ابراهیم نیز به «عبرانیون» ملقب شده اند. اما در خصوص ریشه این کلمه نیز گفته اند که کلمه ای عبری می باشد و به معنای «دوری کننده از رودخانه، دشت، و ...» می باشد. از این جهت به ابراهیم نبی، عبرانی گفته می شود که وی برای شناخت خداوند، از مردم فاصله گرفته بود و به تنهایی زندگی می کرد.
برخی نیز ریشه این کلمه را «عربی» دانسته و گفته اند وقتی پادشاه عیلام (خوزستان) به بابل حمله و آنجا را فتح نمود؛ ابراهیم جد بزرگ این قوم به کنعان (فلسطین اشغالی کنونی) مهاجرت کرد و چون در این مهاجرت از رود فرات عبور نمود قوم او را عبری یا عبرانی نامیدند.
نظریه دیگری بر خلاف قول مزبور نیز مطرح است مبنی بر اینکه کلمه عبرانی ریشه در عبور ندارد. بلکه این کلمه (عبری) و کلمه عربی هر دو هم ریشه اند و به معنای بیابانی و بدوی است و علت نام گذاری این قوم به عبرانی، بیابانگردی های این قوم است که بعد ها مختوم به سکونت در فلسطین شد.
قول شاذ دیگری می گوید «عبرانی» کلمه ای عبری بوده و مشتق از «ابراهام» می باشد که البته با توجه به بیان تورات در پیدایش14: 13، این نظریه صحیح بنظر نمی رسد. بنظر نظریه اول، از سایر آرا قوی تر می آید.
[1]. « و یکی که نجات یافته بود آمده، ابرام عبرانی را خبر داد...» (پیدایش14: 13)
مطالب مرتبط: