شگردهای موساد برای جذب جاسوس از طریق همکاری علمی

  • ۲۲۹۴

استخدام جاسوس از ظرافت خاصی برخوردار است و بی دقتی لازم در این امر موجب افشا شدن نقشه ها و طرح های جاسوسی می شود و رسوایی و بی اعتباری سازمان مربوطه را در پی می آورد. اضافه بر آن ممکن است شخص مورد نظر با هدف های اطلاعاتی از طرف سازمان های رقیب در تلاش ورود به سازمان به ظاهر استخدام کننده باشد.

بهمین جهت، عموم سازمان های اطلاعاتی به جای استخدام جاسوس، از شیوه فریب، جذب و به کارگیری افرادی که زمینه های جاسوسی در آن ها وجود دارد، استفاده می کنند. این عملیات فریب و جذب از کانال «پوشش های اطلاعاتی-جاسوسی» انجام می گیرد. در ادبیات اطلاعاتی، آنچه سازمان های جاسوسی در قالب آن، اقدام به فریب افراد می کنند، پوشش نامیده می شود. در این سلسله مطالب «شگردهای موساد برای جذب جاسوس»، قصد داریم 3 پوشش اطلاعاتی «استفاده از زنان»، «همکاری علمی» و «همکاری تجاری» را که رایج ترین شگردهای موساد برای جذب جاسوس است، مورد مطالعه قرار دهیم.

گفتار دوم: همکاری علمی

همکاری های فنی و علمی بین کشورها موجب ارتباط بیشتر اتباع کشورهای مختلف می شود و از آنجا که این نوع همکاری ها از قداست ویژه ای برخوردارند، می توانند ابزار و روش مناسبی جهت انحراف افکار مردم از فعالیت های پشت پرده باشند. از این رو شبکه های جاسوسی از آن ها به عنوان پوشش جاسوسی بهره می گیرند و در لوای همکاری علمی، دست به جمع آوری اطلاعات حساس و حیاتی کشورها می زنند. تأسیس انجمن های آموزشی، ارائه بورسیه های تحصیلی و برگزاری همایش های علمی از سوی قدرت های بزرگ عمدتاً به منظور تأمین هدف فوق است. سازمان های جاسوسی، نخبگان و دانشمندان مورد نیاز خود را از روش های مختلفی شناسایی می کنند که عبارتند از:

1-رزومه های اینترنتی و سایت های کاریابی

بسیاری از دانشمندان و متخصصان علمی، سوابق علمی و پژوهشی خود را در سایت های اینترنتی درج می کنند و سازمان های جاسوسی می توانند با یک جست وجوی ساده، متخصصین موردنظر خود را پیدا کنند.

2-همایش ها و سمینارهای علمی

همایش های علمی، جولانگاه سازمان های جاسوسی است. این سازمان ها در این همایش ها است که می توانند نخبگان کشورها و مهمترین دستاوردهای علمی آنها را شناسایی کنند.

3-تحصیل یا تدریس در دانشگاه های خارجی

شناسایی افراد توسط سازمان های اطلاعاتی از بین دانشگاهیان موضوع تازه ای نیست. در طول تاریخ جاسوسی موارد زیادی دیده شده که دستگاه های جاسوسی با زیر نفوذ قرار دادن جمع های دانشجویی، برای آینده خود، اشخاصی را شناسایی می کنند و انتظار دارند این افراد به جاسوسانی کارآمد تبدیل شوند. معروفترین جاسوسان دانشگاهی را سرویس اطلاعات خارجی کا.گ.ب در دانشگاه معروف کمبریج لندن پرورش داده بود که سال ها پس از جنگ، خاطرات آنها در کتابی به نام «پنج دوست کمبریجی من» توسط کنترل کننده این اشخاص به نام یوری مودین منتشر شد.

4-فرصت های مطالعاتی یا بورسیه های تحصیلی

سازمان های جاسوسی در پوشش دانشگاه های مشهور جهان برای برخی استادان و دانشجویان دعوتنامه ارسال کرده و اعلام می کنند که به آن ها بورسیه یا فرصت  مطالعاتی می دهند و همه ی هزینه های مسافرت و اقامت را تأمین می کنند یا اینکه از میان افرادی که خودشان داوطلب بورسیه یا فرصت مطالعاتی شده اند، افراد مورد نیاز خود را انتخاب می کنند. پس از شناسایی افراد، سازمان های جاسوسی در پوشش دانشگاه ها و مراکز پژوهشی به افراد موردنظر پیشنهاد همکاری و اجرای پژوهش های علمی مشترک می دهند.

این پژوهش های علمی می تواند در قالب پایان نامه یا رساله باشد. پس از همکاری ناآگاهانه فرد با سازمان مذکور و دریافت حق الزحمه یا تسهیلات، سازمان های جاسوسی به تدریج اهداف اصلی خود را آشکار کرده و به فرد اینگونه القا می کنند که  به کشور خود خیانت کرده است. در این حالت، فرد مورد نظر از ترس لو رفتن در کشور خود و مجازات، ادامه همکاری با سازمان های جاسوسی را کم خطرتر ارزیابی می کند و به این طریق به دام سازمان های جاسوسی گرفتار می شود.

با استفاده از همین روش دکتر احمد رضا جلالی در تور موساد افتاد. وی که همکاری موثری با دانشمندان صنایع نظامی و هسته ای داشت، پس از فریب، تهدید و تطمیع توسط عوامل موساد، اطلاعات 30 تن از دانشمندان ایرانی را به موساد داد. در فهرست این 30 تن، نام دکتر علیمحمدی و دکتر مجید شهریاری که توسط  موساد ترور شدند نیز به چشم می خورد. وی در تاریح 5 اردیبهشت 1395 توسط سربازان گمنام امام زمان شناسایی و دستگیر شد و به خیانت های خود اعتراف نمود. علی رغم اینکه بعضی خبرگزاری ها و مراجع خبر صدور حکم اعدام او را منتشر کرده اند اما وی هم اکنون تحت بازداشت است و تحقیقات همچنان ادامه دارد.

بخشی از اعترافات دکتر احمدرضا جلالی که در مستند «تیشه به ریشه» از شبکه خبر سیما پخش شد را برای مخاطبان عزیز پیوست نمودیم. برای مشاهده این کلیپ اینجا کلیک کنید.



  • س _ پور اسد
    ۲۰ بهمن ۹۶ ، ۰۱:۵۴
    سلام و تشکر از طرح موضوع که درشرایط فعلی بسیار ضروری است ... به این روشهای سه گانه جاسوسی از طریق گردشگری را هم بیافزایید ... تشکر
    ( ضمنا"لینک کلیپ فعال نیست)
    پاسخ سردبیر:
    سلام و تشکر، ان شاء الله به مسئله گردشگری، در سر فصل جداگانه ای تحت عنوان «روش های جمع آوری اطلاعات» پرداخته خواهد شد.
    +از انجایی که کلیپ یک مستند کامل بود، بعنوان یک پست مستقل ارسال خواهد شد.
    موفق باشید.
  • بروخیم
    ۲۸ آذر ۰۱ ، ۲۲:۰۹
    سلام.بیدنوسیله از دست اندر کاران ، استادان و دغدغه مندان اندیشکده اریحا صمیمانه مراتب سپاسگزاری را دارم ؛ درخواست میشود: آموزش نوشتاری و گفتاری زبان عبری را هم لحاظ بفرمایید. با تقدیم ارادت و احترام فراوان
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
تجدید کد امنیتی